Nisan 16, 2012

ZAMANI DEĞERLENDİREBİLMEK

ZAMANI DEĞERLENDİREBİLMEK
                Sevgili müminler !
                Çok değerli nesnelere Kuran-ı Kerim’de Allah yemin etmektedir. Rabb’imiz sıradan şeylere yemin etmemektedir.Yemin edilen nesnelerden biri de zamandır.Öyleyse zaman çok önemlidir.
                Herşey zamanla elde edilirZamanı olmayan bir insanın üretken olaması mümkün değildir.Medeniyetler zamanın ürünüdür.Her güzel şey,zamanla kazanılır.Zaman;başarının,büyümenin,her şeyin aracıdır.Zamanla herşey elde edildiği halde,zamanı hiçbir şeyle elde edemezsiniz.Belki zamandan tasarruf edebilirsiniz,fakat zamanı hiç kullanmadan hiç bir şey elde edemezsiniz.
                Zamanı iyi kullananlar,çağ atlamışlardır.Sanayileşme tarihine bakıldığında,birim zaman diliminde en çok üretenler dünya gündemini belirlemişlerdir.Durağanlar,yerinde sayanlar,hızlanamayanlar rakiplerinin karşısında yok olup tarihe karışmışlardır.Zamanın en küçük dilimini kendine ölçek edinenler şampiyondur.Aksine vurdumduymazlar,umursamazlar ise sürünmeye ve arkadan gelmeye çoğu zaman mecbur olmaktadırlar.
                Tarih bütün bu anlatılanların uygulamalarıyla doludur.Her anını iyi değerlendiren insanların büyük eseri vardır.”Hayatımda iki günüme üzülürüm biri evlendiğim gün diğeri annemin öldüğü gün.Bu iki günümde de kitap okuyamadım.”diyen İbni Cerir et-Taberinin hayatı zamanı iyi kullanmanın parlak örnekleriyle doludur.Hicri 224 yılında doğup 310 yılında 86 yaşında vefat eden,bu büyük alimin telif ettiği eserler sayfa adedi itibariyle günlere taksim edildiğinde her güne 28 sayfa düşmektedir.Bu büyük alimin 14 yaşından itibaren hayatının son anına kadar yazdığı eserlerin sayfa sayısı yediyüz bini aşmıştır.[1] Günümüz insanı,bu seviyeye gelişen imkan ve teknolojiye rağmen henüz   ulaşamamıştır.
                Günümüzde gelişen teknoloji,insanların zamanı  verimli kullanmalarında en önemli faktör haline gelmiştir.Bir zamanlar yıllar süren yolculuklar artık saatlerle kısa sürede katedilmektedir.Bu durum,insanın kısacık ömrünün daha da verimli hale gelmesini sağlamaktadır.
                Allah Kuran’da,”Asra yemin olsun”buyururlar.Bu ayeti yorumlayan müfessirler,kastedilen manaların birinin de zaman olduğunu belirtmektedirler. Zamana yemin edildikten sonra,insanların zararda oldukları belirtilirken istisnaları da maddeleştirilmiştir.Bunlar ise,Allah’a iman edenler ve imanını güzel işlerle takviye edenler,birbirlerine doğruyu ve sabrı tavsiye edenler olarak açıklanmaktadır.
                Böylesine önemli olan zaman konusunda sevgili peygamberimiz şöyle buyurmaktadır:”İnsanların çoğu iki değerli nimetin kıymetini bilmezler.Bunlardan biri sağlık diğeri boş vakittir.”[2] Gerçekten de en değerli olduğu halde en ucuz harcanıp hiç kıymeti bilinmeyen en güzel varlık zamandır. Neyazık ki insanların bir çoğu bu hususta oldukça duyarsız ve sorumsuzdur. Kahvehane köşelerinde,geçirilen güzelim anlar boş vakitlerin heba olup gitmesine sebep olmaktadır.Kısacık ömründe dünya ve ahiretini kazanmak zorunda olan insanın,böylesine bir lüksü asla olmamalıdır.
                İnsana ömrünü veren Allah onun nerede nasıl geçirildiğinin de hesabını soracaktır.Alınan her soluğun mutlaka değerlendirilmesi gerekmektedir.Bu konuya değinen peygamberimiz “Herkesin bir gün ömrünü nerede nasıl geçirdiğinin hesabını vereceğini”[3] belirterek zamanı iyi değerlendirmemizi,öğütlemektedir.
                Sevgili müminler !
                Ömrünün sonuna gelip geriye bakan bazı insanlar gibi ah vah etmemek için her anımızı iyi değerlendirmeliyiz.Fırsatların ve zamanın kazasının olmadığını iyi bilmeliyiz.Kuran-ı Kerim’de bu tür ifadelerde Allah şöyle buyurmaktadır:”Herhangi birinize ölüm gelip de:Rabbim !Beni yakın bir süreye kadar geciktirsen de sadaka verip iyilerden olsam demesinden önce size verdiğimiz rızıktan harcayın.Allah ömrü bitenin ölümünü ertelemez.”[4]
                İnsanın en önemli sermayesi zamanıdır.Ne kazanılacaksa onunla kazanılır.Bu münasebetle maddi ve manevi karsız geçen her an,kaybedilen bir kıymettir.İnsan ömrünün ve bilhassa içinde bulunduğu vaktin kıymetini bilmeli,onunla sonsuz hayatı için ne elde edebilecekse elde etmeye çalışmalıdır.
                Zamanı en iyi değerlendirme yollarının başında,boş vakit geçirmeme uğrunda harcanan çabalar gelmektedir.En çok muhtaç olduğumuz,ilim,fikir maddi ve manevi gayretler vaktimizi geçirmede en önemli araçlarımız olmalıdır.Bu konuda bizim rehberimiz,Hz peygamberin şu hadisidir:”Ölüm gelmeden önce hayatın,dolu vakit gelmeden önce boş vaktin kıymetini biliniz.”[5]
               
                Ne mutlu zamanını verimli geçirebilenlere !


[1] Tezkiretü’l-Hüffaz,2:711
[2] Buhari,Rikak:1
[3] Tirmizi,Kıyame:1
[4] Kuran,Marafikun,63/10-11
[5] İbn Mace,Zühd:15