Aralık 13, 2011

KURAN’A GÖRE ÖRNEK İNSAN


KURAN’A GÖRE ÖRNEK İNSAN

            Değerli müminler !
            Var olan felsefi sistemlere göre örnek insan anlayışı farklı farklıdır.Her bir filozof hayalinde tasavvur ettiği örnek insan anlayışını dile getirmiş ve her biri, birinden oldukça farklı olan anlayışlar geliştirmişlerdir.Buna göre pragmatist anlayışda iyi insan,çok kazanandır.Sosyalist düşüncede iyi insan,toplumun ve işci sınıfının haklarını savunandır.Kapitalist düşüncede iyi insan ise,her geçen gün karını artırandır.
            Müminin inanç dünyasını şekillendiren düşünce Kuran’ın genel temasıdır.Buna göre iyi insan kimdir ? İslama göre iyi insan,Allah’a inanan ve inancını aksiyon haline getirendir.[1] Kuran’dan önceki hak kitapların yanında Kuran’a,meleklere,peygamberlere inanan insandır.[2] Kainatın yaratılışını düşünen,Allah’ın sanatını onda gözlemleyendir.Bütün varlıkları Allah’ın yaratığı düşüncesiyle seven insandır.Kinden,nefretten kötülükten kaçıp,sevgiyi,affı,şefkati,merhameti tercih eden insandır.
            Allah’ın kitabını okuyup,O’nunla her gününü zindelendirendir.Rabb’i ve O’nun emirleri anıldığında,ruh dünyasında şafaklar açan insandır.[3] Ümitsizliği zihninden silip,her karanlıktan sonra,ışığın geleceğine inanan insandır.[4] Zor zamanlarda sabreden,mutlu anlarında şımarmayan bilakis şükreden insandır.
            Devletinin ve milletinin menfatını,kendi menfaatından üstün görendir. Daima fedakarlığı ön planda tutan,kendinden çok başkalarını düşünen insandır.Kul hakkından şiddetle kaçınan,bu gayeyle kimsenin malına,canına,şeref ve haysiyetine tecavüz etmeyen insandır.Hırsızlık,dolandırıcılık,ikiyüzlülük,adam kayırmacılık gibi ahlak dışı davranışlardan uzak durandır.
            Kazancın helalini,hayatın sade ve huzurlusunu,tercih edendir.Yaşadığı her anda ölçüsü, meşruiyet ve Allah’ın rızasıdır.Gayri meşru yaşamaktan kaçıan,her türlü insanlık dışı hayat anlayışından uzak durandır.
            Komşusunu seven,onun haklarına saygı gösteren,onu en az kendisi kadar düşünen insandır.Hangi ırk ve dinden olursa olsun insana inanca saygı duyandır.Önyargı,peşin hüküm,karalama onun ahlakında hiç olmayacaktır.
            Yaşadığı sürece hata yapmamaya özen gösterendir.Şayet bir yanlışlık yaparsa,onda israr etmeyen,bilakis tevbekar olan,haddini bilendir.[5]
            Yurdunu,devletini,milletini,bayrağını yüceltmek ülküsüyle yaşayan insandır.Mukaddes değerler uğruna,gerektiğinde canını ve malını feda edebilecek kadar erdemlidir.Diğer bir ifadeyle “Her şey dünya ve onda yaşamak için değil,her şey iki alemde huzurlu olmak için”anlayışla yaşayan insandır.Bu değerler için gerektiğinde canını ve malını feda edebilecek kadar erdemlidir.
            Hiç ölmeyecekmiş gibi üreten,yarın ölecekmiş gibi ibadet  edendir.Her gün daha fazla ve güzel şeyler üretmede birbirleriyle yarışanlardır.Günün birinde Allah’ın huzurunda yaptıklarının herbirinden sorgulanacağına ve bu amaçla kötülüklerden uzak durmaya çalışandır.Bu amaçla kendi kendinin otokontrolünü yapandır.
            Güzel şeylere ön ayak olan,herkesi bu çizgide olması için uğraşandır.Yasaklanan her haramdan uzak duran bu yöne gidenlere de set çekebilendir.Öfke yerine itidali telkin edendir.Bu dünyayı geçici,asıl karargahın ahiret olduğuna inanan insandır.
            Zulmü alkışlamayan,zalime saygı duymayıp,ona hiç yapamıyorsa içinden protosto edendir.Mazlum kim olursa olsun ona yardım edendir.Elindeki her nimetin bir parçasını dahi olsa,başkalarıyla paylaşılmasına özen gösterendir.En sevdiği şeyleri bile,gerekirse feda etmesini bilendir.Sonsuz yolculuğa yürüyen bir suvari misali,ayağına dokunan taşlara takılıp kalan hiç olmayacaktır.Misafir olduğu dünyada dünya değerlerine ebedi kalacakmış gibi sarılmayandır.
            Sevgili müminler !
            Yukarda ayet ve hadislerden özetlediğimiz örnek insan,Allah’ın ve peygamberin sevdiği razı olduğu kişidir.O bahtiyar,dünyada huzurlu,ahirette cennettedir.Gönlü rahat,ufku olabildiğine açıktır.Onun için gam ve kederin eseri,hiç olmamış olmayacaktır da.
            Sözlerimi en yüce söz olan Allah’ın ayetiyle bitiriyorum:”İman edipte güzel işler yapanlara nemutlu ! Onların gideceği cennet ne güzel yerdir !”[6]


[1] Kuran,Tin,95/6
[2] Kuran,Bakara,2/285
[3] Kuran,Enfal,8/2
[4] Kuran,İnşirah,94/5
[5] Kuran,Ali İmran,3/135
[6] Kuran,Rad,13/29