Aralık 09, 2012

KUL HAKKI VE KAMU MALI


KUL HAKKI VE KAMU MALI

Sevgili müminler!
İslam dininin ana hedeflerinden biri de insanın huzurunu sağlamaktır.Doğuştan hür olan insan,mutlak manada hürriyete sahip değildir.İnsanın hürriyeti,başka birinin hürriyetinin başladığı yerde biter.Dolayısıyla herkesin her istediğini yapması hak değildir.O takdirde,insanın başkalarının hakkını bilmesi ve gözetmesi gerekir.
Topluma karşı görevlerimizden biri de, kamu mallarını korumak,onları haksız yollarla elde etmemektir.Dinimize göre kamu hakları ve kişinin topluma karşı görevlerinin çok önemi vardır.Bu önemi dolayısıyladır ki, topluma hizmet etmek ibadet sayılarak kutsanmıştır.Bu hakları hiçbir gücün kaldırması,bağışlaması ve değiştirme yetkisi yoktur.Her bir ferdin bu hususlara kendinden daha çok önem vermesi gerekmektedir.
Sevgili müminler!
Yüce Allah haksız yere başkasının malını yemeyi ona tecavüzü yasaklamıştır.Kuran-ı Kerim’de:”Aranızda birbirinizin mallarını haksız yere yemeyin.”1 buyurulmaktadır.Peygamberimiz (a.s.) ise:”Kişi haksız olarak aldığı şeyi,geri verinceye kadar sorumludur.”2 Buyurmuşlardır.
Kamu adına görev yapanlar görevleri dışında kamu mallarını kullanmamalıdırlar.Hz. Ömer (r.a.) ın mesai dışında ofisine gelen misafirlerine şahsına ait mumları yakması önemli bir ibret levhasıdır.Bu olaydan da anlaşılacağı gibi,kamunun arabası görev içindir.Kamunun enerjisi halk içindir.Kamu görevi yapılırken memura verilen hediyeler çoğunlukla şahıs için değil makam için verilmektedir.Makamdan ayrılınca bu hediyeler verilmeyecekse,alınmaları doğru değildir.
Nitekim Hz. Peygamber (a.s.),Hayber savaşında elde edilen fakat takdim edilmemiş olan kamuya ait ganimetlerden bazı değersiz eşyayı alan,daha sonra da düşman tarafından öldürülen sahabinin,büyük bir günah işlediğini bu günahtan dolayı şehit olmadığını belirtmiş ve cenaze namazına katılmamıştır.3
Kamu mallarını haksız yere almak,devlet mallarını talan etmek zimmete geçirmek şeklinde olabileceği gibi, hazineye,belediyeye,vakıflara,derneklere ait menkul ve gayri menkulleri şahsi menfaati uğruna kullanmak şeklinde de olabilir.Bu konumu korumak gayesiyle,çeşitli oyunlara başvurmakta doğru değilir.Değerinin altında kiraya kullanmak,sürekli işgal etmekte bu kabildendir.
Sevgili Kardeşlerim!
Her bir mümin,topluma ait değerleri korumada özen göstermelidir.Onları yıpratmamaya,onlara zarar vermemeye,onları şahsına kullanmamaya çalışmalıdır.Aksi durumların haram olduğu bilinmelidir.Bu tür uygulamalar yapanları ikaz etmek,gerektiğinde mani olmak,insani bir davranıştır.Çünkü bindiğimiz gemiyi batırmak isteyenlere göz yummak,bizim de boğulmamız demektir.
Rabbim helal dairede yaşamayı hepimize nasip eylesin.


1 Bakara,2/168
2 Ebu Davud,”Buyu”,90
3 Müslim,”İman”,48