Aralık 13, 2012

MÜSLÜMAN GÜVENİLİR İNSANDIR


MÜSLÜMAN GÜVENİLİR İNSANDIR

Sevgili kardeşlerim!
Mümin Yüce Allah’a inanan anlamına geldiği gibi, başkalarına güven veren ve güvenilen kişi anlamına da gelmektedir.Bir başka ifadeyle mümin,ahdine vefalı,anlaşmalarına sadık,sözü özü bir, dostluğuna güvenilen insandır.Kuran-ı Kerim müminin bu yönünü şöyle tanımlamaktadır:”Onlar ( müminler) ki, emanetlerine ve ahitlerine riayet ederler.”1 Mümin sevdiğini Allah için sever ve ondan herhangi bir menfaat beklemez.Verilen sırları açıklamaz.Emanete hıyanet etmez.İnsanların en güveniliri olan Rasulullah (a.s) gibi,herkesin güvendiği örnek insan olmaya çalışır.
Allah peygamberlerini güvenilir insanlardan seçmiş,Onlar gönderildikleri toplumlar tarafından emin kişiler olarak tanınmışlardır.2 Nitekim peygamberimiz(a.s) daha peygamber olmadan önce insanlar tarafından güvenilir “Emin” insan olarak biliniyordu.
Müslüman verdiği sözden yaptığı her fiilden sorumlu olan insandır.Kuran-ı Kerimde şöyle buyurulur:”Verdiğiniz sözü yerine getirin.Çünkü verilen söz sorumluluğu gerektirir.Hakkında bilgin bulunmayan şeyin arkasına düşme.Çünkü kulak,göz ve gönül bunların hepsi ondan sorumludur.”3
Değerli müminler! Allah’a gönül veren insan, çekişmeden başkalarıyla didişmeden uzak duran insandır.Ona çelme takmak isteyenlere bile güzel söz söyleyendir. Nitekim Allah şöyle buyururlar:”Rahman’ın kullarına bilgisizler takıldıklarında onlara güzel ve yumuşak söz söylerler.”4 Bu ayet müslümanın her zaman güzel davranmasını insanlara öğütlemektedir. Sevgili Peygamberimiz (a.s) da ,“Müslüman, dilinden ve elinden müslümanların güvende olduğu, mümin de insanların malları ve canları, hususunda kendisine güvendiği kişidir.”5 Buyurmaktadırlar. Bu hadis-i şerifle mümin, her kesimden insanlarla uyumla yaşayan, insanlar arasında güvenilir niteliği olan,insan olarak vurgulanmaktadır. H.z Peygamber (a.s) daha açık bir ifadeyle mümini şöyle anlatmaktadırlar: “Mümin, geçimi güzel olan kişidir. Geçimsiz kişide ise, hayır yoktur.”6 Uyumlu olmak, ancak güvenilir bir insan olmakla mümkün olur.Sözüne,özüne güvenilmeyen insanlarla dostluk ve ticaret yapılamaz.Sözünde durmayan, attığı imzayı inkar eden, insanlarla kavga edenlerin çevresinde kimse kalmadığı gibi, böyle insanlarla ticarette yapılmaz. Bu tür insanları toplum yalnızlığa iter. Sosyal ilişkilerde kendisine ambargo uygulanır.
Sevgili kardeşlerim!
Müminin sıfatlarının sayıldığı Kuran-ı Kerimde şöyle buyurulur:”Onlar (müminler)birbirlerinin dostudurlar, iyiliği emreder kötülükten sakındırırlar.”7 Dünya’nın küçük bir köy haline geldiği günümüzde insanların icraatları oldukça şeffaf hale gelmiştir.Gelişen iletişim teknolojileri ile sırlar sır olmaktan çıkmış tır.Böylesi bir hayat tarzının var olduğu günümüzde insanların itibarlarını zedeleyici kötü işlerden uzak durmaları gerekmektedir.Kötülükler kötü insan işidir.Mümin güzel insan olduğuna göre, herkese güven vermeli ve herkesi kucaklayıp sevgi ile muamele etmeli.Çünkü güzeli ve güvenilir insanın yardımcısı Allah, kötünün ve kötülüğün hasmı ise yine Allah’tır.
Ne mutlu insanlara güven verebilenlere!


1Müminun,23/8
2 Şuara,26/107
3 İsra,17/34-36
4 Furkan,25/63
5 Tirmizi,”İman”,12
6 Ahmet b. Hanbel,Müsned,2/400
7 Tevbe,9/71