Aralık 13, 2012

ŞEFKAT KAHRAMANLARI ANNELERİMİZ


ŞEFKAT KAHRAMANLARI ANNELERİMİZ

Değerli Müminler!
Allah varlıkları erkekli dişili olarak yaratmış,yarattığı her varlığa kemale erme duygusunu vermiştir.Varlıklar içinde insana özel değer vermiştir.Bütün canlıları şefkat ve merhametiyle koruma altına almıştır.
Yaşadıkları sürece yavrularına şefkat ve merhametleriyle kol kanat açan anneler,Allah’ın Rahman ve Rahim sıfatlarının tecelli ettiği sevgi çağlayanlarıdır.Onlar çocuklarına;cehalette öğretmen,sıkıntıda yol gösteren,yokluk ve darlıkta ümit kapısı,hastalıkta doktor,eğlenme anlarında can dostlarıdır.
Gerçektende de anneler yavrularının sağlık ve mutlulukları için iyilik meleği olur.Çocuklarının sevinç ve hüzünlerinde gözyaşı dökerler,onların yücelme ve yükselmeleri için hep dua ederler.Anneler çocuklarını bir müddet karınlarında,doğum sonrası kucaklarında,ölünceye kadar da gönüllerinde sevgilerini taşırlar. “Ağlarsa anam ağlar, gayrisi yalan ağlar.”atasözü bu gerçeği ne güzel ifade eder.
İnsan kıymetini en iyi bilen Rabbimiz, “Anası onu nice sıkıntılara katlanarak taşımış,sütten ayrılması ise iki yıl içinde olmuştur”1 buyurarak onların yavruları için çektikleri zorluklara dikkatimizi çeker.Bütün gayesi çocuklarının mutlu olması olan ve onları asla kıskanmayan annelere “Onlarla dünyada iyi geçinin.”2 buyuran Allah, annelere karşı kötülükten ve olumsuz davranışlardan uzak durmayı da vurgulamaktadır.
Aziz Müslümanlar!
Sevgili Peygamberimiz (a.s) annelere güzel davranmayı öğütlemiş cihada gitmek isteyen sahabelere, annen baban var mı diye sormuş,var olduğunu öğrenince de “Sen onların bakımıyla ilgilen”3 buyurarak onlara hizmeti cihattan daha üstün bir ibadet olarak değerlendirmiştir.Diğer yandan kime hizmet edeyim ya Rasulallah? Diye soran başka bir sahabeye ise, üç kez peş peşe “Annene”4 buyurarak aile içinde annenin ne kadar önemli olduğunu vurgulamışlardır.
Değerli Kardeşlerim!
Tarih boyunca annelik hemen hemen bütün toplumlarda kadının en kutsal görevi olmuştur.Milletlerin gelecek garantisi,hayatın süsü 5 olan çocukların sağlıklı ve ruhi olgunlukla büyümeleri için anne vazgeçilmez bir unsurdur.Onsuz hayat olmadığı gibi,annelik duygusundan uzak duran kadının doğurduğu çocuktan da hayır beklenemez.Gerçekten de ruh hamurumuzu yoğuran,bizlere merhameti,sevgiyi dil ve din şuurunu aşılayan, insanlığı, öğretenlerin başında annelerımız gelir.
Varlığımızı kendilerine borçlu olduğumuz annelerin hizmetinde bulunmak,onların hayır dualarını almak,sevgi sözcüklerini işitmek ne büyük mutluluktur!Onları kırmak,horlamak,küçümsemek,önemsememek ise insanlık dışı bir davranıştır.Yaşlılık dönemlerinde bizden şefkat bekleyen bu abide kahramanları huzur evlerine terk etmekte islam ahlakı ve insanlıkla bağdaşmayan bir durumdur.
Sözlerimi Rasulullah’ın bir hadis-i şerifiyle bitiriyorum: “Cennet anaların ayağı altındadır.”6


1 Lokman,31/14
2 Lokman,31/15
3 Buhari,“Cihad” 138
4 Buhari,“Edep” 2;Müslim, “Birr” 1.
5 Kehf,18/46
6 Keşfü’l-hafa,1/387.